divendres, 11 de desembre del 2009

Projecte "TOTS SOM UNA COLLA"


A principis del mes d'octubre, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el secretari de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Joan Riera, van presentar el projecte Tots som una colla, que té com a objectiu facilitar la incorporació de nous castellers a les colles, i especialment de persones nouvingudes.
En un principi, el projecte, es va iniciar com a proba pilot. Els Margeners de Guissona, els Marrecs de Salt, els Sagals d'Osona i els Nens dels Vendrell, van ser les colles escollides per a dur a terme la proba. Després calia veure i valorar el seu resultat per a introduïr el projecte, o no, a altres colles que s'hi volguessin afegir.

A finals del mes de novembre, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i el Centre per a la Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) de la Generalitat de Catalunya van valorar molt positivament la proba pilot. Un total de 194 persones, van participar en els tallers duts a terme. És per aquests motius, que la CCCC ha donat la possibilitat de que totes les Colles Castelleres s'afegeixin al projecte.

El passat dia 21 de Novembre, el President i Vicepresident de la Colla Castellera dels Salats de Súria, van assistir a la presentació del projecte, al qual vam decidir afegir-nos desprès de que ells expliquèssin, en una reunió de junta, el procediment, els objectius, i l'experiència viscuda per a les colles pioneres del projecte i per als seus integrants. El projecte Tots som una colla, el durem a terme cap al mes de febrer.

El projecte Tots som una colla, consta d'uns tallers d'introducció teòrica i pràctica, de sis hores de durada. Durant aquestes sessions s'explica el fet casteller, la seva història, el paper cabdal i representatiu que tenen en el conjunt de la cultura catalana, nocions bàsiques i terminologia, entre d'altres. També es fa especial incidència en els mètodes per a construir les torres humanes, evitant riscos innecessaris per a la salut. La proposta s'orienta a totes les franges d'edat, tant s'hi poden acollir menors per a fer d'enxaneta com joves, homes i dones que es puguin distribuir entre les diverses funcions que hi ha dins d'una colla.
El projecte també inclou materials de difusió en vuit idiomes: anglès, francès, àrab, amazic, rus, romanès, castellà i català. L'objectiu és fer difusió dels tallers, especialment entre els col·lectius de persones nouvingudes. Igualment, consta de documents i suport tècnic a més de l'elaboració d'un protocol d'acollida.

Tots som una colla està organitzat per la Coordinadora de Colles Castelleres, amb el suport econòmic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i el suport tècnic de la Secretaria per a la Immigració i de la Secretaria de Joventut, del Departament d'Acció Social i Ciutadania.


Precisament la capacitat d'integració del món casteller i de la cultura popular en general és un dels arguments que ha fet que els castells siguin candidats a ser declarats patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO.


El vídeo que trobareu en el seguent link, us pot ajudar a entendre en què consisteix el projecte i quins són els seus objectius. http://www.cccc.cat/galeria-multimedia