divendres, 17 d’abril del 2009

APUNT DE LLENGUA

Potser a alguns no els interesarà, però potser a altres els serà ed profit:

M'agradaria parlar sobre l'article SALAT. Hi ha molt gent que nomès es pensa que és una cosa típcia de "Ses Illes Balears". Però el cert és que en alguns altres indrets com el Principat i el País Valencià també s'utilitzava tot i que actualment en aquests dos darrers indrets podria desaparèixer. Compartiu la mateixa opinió que jo o és que sóc un poc pessimista amb el futur de la llengua?

Més informació detallada sobre l'article salat:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Catal%C3%A0_salat
"Consisteix a fer servir els articles anomenats salats, que són els procedents dels demostratius llatins: ipse, ipsa, i pot ser ipsum: es i so (masculí singular), sa (femení singular), es, sos, ets (masculí plural, no tothom ho escriu així), i ses (femení plural). Tant el masculí «es» com el femení «sa» es redueixen a «s'» davant mot començat en vocal o hac.

Al començament de l'evolució del català hi va haver una època en què aquest article s'alternava amb l'avui considerat com a normatiu en tot el territori lingüístic i d'allà s'estengué cap als nous territoris conquerits (les Balears). Desprès va entrar en desús a la major part del domini lingüístic i va romandre a llocs aïllats com a característica pròpia.

Actualment, aquest tret dialectal es dóna de forma generalitzada només en el català balear (excepte a Pollença) i de forma més local a alguns pobles de la Costa Brava, i en dos pobles del País Valencià (Tàrbena i la Vall de Gallinera) repoblats per mallorquins després de l'expulsió dels moriscos. Antigament, a l'Edat Mitjana, hom salava a tota la zona de Catalunya on ara es parla català oriental central, de la qual cosa queden nombrosíssims testimonis en la toponímia: Sant Joan Despí (des Pi), Solivella (s'Olivella), Sant Llorenç Savall (sa Vall), etc. Àdhuc existeix al Pais Valencià en termes com Silla (S'illa). "

Article trobat a: antiblavers.info 08-04-2008 escrit per montgrony